torsdag den 3. juni 2010

John Irving, Sidste nat i Twisted River, Diamanten

John Irving
i Diamantboghandlen 31.05.2010




Født 1942. Modtaget National Book Awards og en Oscar.
Var i Diamanten i anledning af hans seneste roman:
Sidste nat i Twisted River.

Romanen har været tyve år undervejs. Ender med titlen på bogen, sådan som i Garp. Irving siger: Only once before in The World According to Garp which was my fourth novel have I been able to insert the title of the novel into the last sentence. Strukturen i historien betyder meget for Irving. I starten er der et Bob Dylan citat. I sangene er der noget der går galt. Noget med at forlade byen. Løbe væk fra en dårlig fyr. Romanen handler også om at stikke af fra noget dårligt. Tilfældighedernes tilfældighed spiller ind og spiller pus. Irving levede back-stage i sin barndom. Lærte dér skuespil, spillere og publikum at kende - og hvad der virkede på scenen. Han skal kende fremtiden for sine figurer inden han begynder at skrive. Laver så en road map til romanen. Tænker ikke på hvad der skal ske i romanen, når han skriver, for det ved han på forhånd. Men det han tænker på er sproget og hvordan det virker. Han havde en stor forfatter og humanist Kurt Vonnegut (1922-2007) som lærer. Han fortalte Irving noget, som var specielt for ham, (men han fortalte det samme til alle, sagde Irving med et smil). Romanen er en slags hommage (hyldest) til Kurt Vonnegut. Han indgød alle forfatterspirer mod og håb til fremtiden. Han vidste hvad unge forfattere var bange for. "You may be lucky he said. And you beleved him - fortalte Irving. John Irving fortalte om sine bøger og også den sidste: Der er mange ulykker i mine bøger. Hvis du lever længe nok vil du forstå fra din barndom, hvorfor du er den voksne du er. Mellem barndom og voksenhed er der ulykkerne. Hvis historien jeg skriver ikke forskrækker mig selv, hvordan kan jeg så tro at læserne vil blive påvirket af teksten. Personer har mistet noget i hans historier. Der er forældreløse i bøgerne. Samtidig en barsk humor. Han opfatter sig selv i sine første bøger som a comic novellist. Han siger om sit forfatterskab: Jeg er nået den alder, hvor jeg ikke mere interesserer mig for min plads (litterært). Der er flere afsluttede værker bag mig end foran mig. Jeg er tilfreds med hvad jeg kan. Når jeg slutter en bog er der 2,3,4 nye jeg kan skrive bagefter, jeg ved bare ikke hvilken. Hvad vil du gøre de næste tre - fire år? Det er spændende. En slags musik der venter på mig. - Han udtrykte at Charles Dickens betød noget for ham. Og Gøg og Gogge. - Om ideer: Jeg underholdes ikke af ideer. Jeg var i barndommen i teatret og oplevede teatret fra back-stage. Jeg så skuespillerne øve. Og publikum reagere. Jeg er interesseret i psykologi, i følelser. Jeg kendte stykket bedre end publikum og så om stykket var godt ved at iagttage publikum. Lo publikum eller græd de ved slutningen af stykket var afgørende. Det følelsesmæssige var vigtigt. "It is about the emotionel things it matters". - En bog der kun har været i mine tanker i 6 år er usædvanligt for mig, men det er min nye bog som jeg skriver på. (Efter Sidste nat i Twisted River). Hvis jeg har slutningen på en historie ved jeg hvordan jeg kommer derhen. The fiction in the fiction.

Lindhardt & Ringhof forlag skriver om bogen Sidste nat i Twisted River: Romanen starter i 1954 i feltkøkkenet på en skovnings- og savværksboplads i den nordlige del af New Hampshire, hvor en ængstelig 12-årig dreng forveksler den lokale betjents kæreste med en bjørn - med katastrofale konsekvenser.
Både drengen og hans far må flygte fra Coos County til Boston, videre til det sydlige Vermont og til slut til Toronto - jagtet af den uforsonlige betjent. Deres eneste beskytter undervejs er en stærkt frihedssøgende skovarbejder, som gang på gang hjælper dem i deres fortvivlende flugt.
Historien bevæger sig geografisk og over tid, således at den foruden at være et rørende portræt af et far søn-forhold også bliver de seneste fem årtiers amerikanske historie.
Last Night in Twisted River udmærker sig ved at have John Irvings velkendte og elskede univers af personer og situationer, som både rummer stor komik og dyb alvor, og det hele fortalt med hans særlige stemme.

John Irving har bl.a. skrevet følgende romaner: Verden ifølge Garp (da.1980), Hotel New Hampshire (da. 1984), Æblemost reglementet (da. 1986), En bøn for Owen Meany (da. 1989), Barn af et Cirkus (da. 1994), Indtil jeg finder dig (da. 2005), Sidste nat i Twisted River (da. 2010).

C:Tommy Flugt